Az utolsó órában vagyunk: azonnal lépni kell az élelmiszer-pazarlás ellen

Ha nem változtatunk életmódunkon, 2030-ra az élelmiszer tehető majd felelőssé a legnagyobb arányú károsanyag-kibocsátásért. A Tesco és a WWF közös, friss felmérése szerint a világon évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer megy veszendőbe, vagyis az összes megtermelt élelmiszer mintegy 40%-a a kukában végzi. Amikor ételt dobunk ki, az előállításához, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is kárba vész, az élelmiszer-pazarlás így az anyagi károkon kívül felgyorsítja a klímaváltozást. Mit tehetünk a folyamat visszafordításáért?

 

Világszinten az üvegházhatású gázok 10 százalékát a szemétben landoló ételek okozzák. Az élelmiszer-hulladék így jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. A folyamatért az ellátási lánc szereplői és a fogyasztók egyaránt felelősek, ezért a termőföldtől az asztalig mindenki a saját területén tehet a legtöbbet ellene.

 

„Vállaltuk, hogy 2050-re megvalósítjuk a karbonsemleges működést, élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatként ezért felelősségünk élen járni az élelmiszer-pazarlás visszaszorításában, és jó példát mutatni a szektor többi szereplőjének. Célunk, hogy semmilyen, még fogyasztható élelmiszer ne váljon hulladékká közép-európai működésünkben. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy minimalizáljuk az áruházainkban keletkező élelmiszer-felesleget, és az el nem adott, de fogyasztásra alkalmas élelmiszert jótékony célra ajánljuk fel, eredményeinket pedig évente nyilvánosságra hozzuk” – mondja Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

 

Megelőzés és kezelés kéz a kézben

A Tesco folyamatosan fejleszti frissáru-készletezési és -előrejelzési rendszerét, belső folyamatait, valamint termékválasztékát, hogy jobban megfeleljen a fogyasztói igényeknek, és így kevesebb legyen az élelmiszer-felesleg. „Perfectly Imperfect”, vagyis esztétikai hibás gyümölcsöket és zöldségeket is árul, ami lehetővé teszi, hogy a csúnya, de fogyasztható élelmiszereket átvegye a termelőktől. Emellett évek óta működteti élelmiszermentő programját, melynek keretében több mint 180 áruházban gyűjti össze a nap végén a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket, hogy azokat partnerei segítségével évente több mint 100 ezer rászorulónak adományozhassa.

 

Beszédes számok

„Az élelmiszer-pazarlást úgy tudjuk visszaszorítani, ha ismerjük, pontosan hol megy veszendőbe élelmiszer. Ezért is mérjük és publikáljuk minden évben élelmiszer-felesleggel kapcsolatos adatainkat. Az élelmiszer-hulladék problémája azonban túlságosan nagy horderejű ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megoldani azt. Közös felelősségünk, hogy a teljes ellátási láncban kezeljük a problémát – partnerkapcsolatban szállítóinkkal, és segítve vásárlóinkat az otthoni pazarlás visszaszorításában” – teszi hozzá Hevesi Nóra.

 

2016/17 óta a Tesco 28 000 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól, így több mint 89 000 tonnával csökkentette károsanyag-kibocsátását. Az élelmiszer-hulladék mennyiségét 68 százalékkal szorította vissza, ezzel pedig idő előtt teljesítette az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Célját (SDG), amely az élelmiszer-pazarlás 2030-ra történő megfelezéséről szól.