TESCO 

A KARBONSEMLEGESSÉGÉRTKiskereskedelmi vállalatként fontos szerepünk van a működésünk által generált főbb fenntarthatósági kihívások kezelésében. Gondoskodnunk kell róla, hogy termékeink megfizethetők, egészségesek és mindenki számára fenntarthatók legyenek, intézkedéseink pedig az emberek és bolygónk javát egyaránt szolgálják. Hetente mintegy a legtöbbet a környezeti terhelés csökkentéséért.

2 millió vásárlót szolgálunk ki friss élelmiszerrel közel 200 magyarországi áruházunkban, ezért a termőföldtől az asztalig vezető út mentén tehetünk
 


TUDJ MEG TÖBBET

HARC AZ ÉLELMISZER-PAZARLÁS ELLEN

A világon előállított összes élelmiszer mintegy harmada hulladékként végzi. Ráadásul amikor ételt dobunk ki, a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. Az élelmiszer-pazarlás így az anyagi károkon kívül növeli a károsanyag-kibocsátást, és felgyorsítja a klímaváltozást. A Tescónál ezért vállaltuk, hogy a jövőben semmilyen, még fogyasztható élelmiszer nem válik hulladékká közép-európai működésünkben. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy minimalizáljuk az áruházainkban keletkező élelmiszer-felesleget, és az el nem adott, de fogyasztásra alkalmas élelmiszert jótékony célra ajánljuk fel, eredményeinket pedig évente nyilvánosságra hozzuk. 

„Perfectly Imperfect”, vagyis esztétikai hibás gyümölcsöket és zöldségeket is árulunk, ami lehetővé teszi, hogy a csúnya, de fogyasztható élelmiszereket átvegyük a termelőktől. Emellett évek óta működtetjük élelmiszermentő programunkat, melynek keretében több mint 180 áruházunkban gyűjtjük össze a nap végén a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket, hogy azokat a rászorulóknak adományozhassuk.


TUDJ MEG TÖBBET

CSOMAGOLÁS

A csomagolás fontos szerepet játszik termékeink megóvása és a termelődő élelmiszer-hulladék csökkentése szempontjából, de fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Ezért a legfenntarthatóbb termékek beszerzésére törekszünk, és csak ott használunk csomagolóanyagokat, ahol ez feltétlenül indokolt.

 

Csomagolási stratégiánkban a 4R elvét követjük: megszüntetés (remove), csökkentés (reduce), újrafelhasználás (reuse) és újrahasznosítás (recycle).

Ezt követve többek között:

  • eltávolítottuk az összes nehezen újrahasznosítható anyagot sajátmárkás termékeinkből,
  • vállaltuk, hogy 2025-ig megfelezzük csomagolóanyagaink súlyát,
  • újrahasználható rekeszeket használunk a frissáruk szállításához,
  • újrahasználjuk F&F ruházati márkánk vállfáit,
  • sajátmárkás háztartási termékeink 100%-ban újrahasznosítható csomagolásban kerülnek a polcokra,
  • a beérkező áruk papírcsomagolásából bevásárlószatyrok készülnek.
TUDJ MEG TÖBBET

Ezek a lépések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy 2050-re megvalósítsuk a teljesen karbonsemleges működést. Ha többre is kíváncsi vagy a Tesco fenntarthatósági tevékenységével kapcsolatban, látogass el a corporate.tesco.hu oldalra és csatlakozz előadásainkhoz a Doing Good Summiton.