1

Igaz történet - Így lettem saját magam főnöke

Már van munkám

A húszas éveim szinte teljes egészében azzal teltek, hogy munkát kerestem. Magyar-angol szakos tanári végzettségem van, a diploma után el is helyezkedtem egy gimnáziumban, de onnan a leépítések miatt hamar távoznom kellett. Hiába voltam jó, valahogy nem találtam normális állást. Eleinte idegölő volt, és igyekeztem minél több szerződéses munkát elvállalni, hogy valahogy eltartsam magam. Érettségi előkészítőt tartottam magyarból és angolból, nyelvet oktattam, fordítottam, honlapot szerkesztettem, még egy spirtitualitással foglalkozó blogot is indítottam hobbiból. Persze, mindenközben lázasan kerestem állást. Végül akadt egy remek lehetőség egy multinál. Eleinte nagyon élveztem, de aztán elkezdett frusztrálni, hogy nem marad időm a saját projektjeimre. Azok ugyanis annyira beindultak már akkorra, hogy nem lehetett csak úgy kiszállni. Egy hónap múlva világossá vált, hogy döntenem kell. És tudom, hogy furán hangzik, de végül felmondtam. Rájöttem ugyanis, hogy én már egy sikeres vállalkozó vagyok, csak ezt eddig nem hittem el. Lehet, hogy nem minden hónapban jön össze annyi pénz, mint a multinál, de én osztom be az időmet, élvezem a munka minden percét és azt, hogy bármikor jöhet egy újabb lehetőség. 

Barbi (32)

 

Minél előbb kezdd el!

Annál job tanácsot soha nem kaptam még, mint amit az egyik tanárom mondott a tánciskolában: "ha másnak is át akarod majd adni a tudásodat, kezdd el minél hamarabb, akár már a saját oktatásoddal párhuzamosan". Ha ő nem beszél rá erre, akkor csak úgy mertem volna tanítványokat vállalni, amikor már a kezemben van az oktatói papír, így viszont első évtől - tizenkilenc éves koromtól - oktattam óvodásoknak, később pedig kisiskolásoknak táncot. Így értettem meg, hogy az oktatáshoz nem elég a tehetség és a tudás - aki tanítani akar, annak meg kell tanulnia a másokkal való foglalkozás minden csínját-bínját. Mire minden olyan papír és tudás a kezemben volt, amit szerettem volna, már 25 éves voltam. Ha akkor, teljesen zöldfülűként állok oda egy felnőtt tanítvány elé, semmit sem tudtam volna kezdeni vele, így viszont már volt egy hat éves tapasztalatom, amivel azonnal több magántanítványra is szert tehettem. Most a saját fellépéseim mellett a tanítás adja a keresetem nagy részét, így szinte az iskolapadból kikerülve lettem egyéni vállalkozó. 

Petra (29)

 

Munka mellett sem lehetetlen

Egy virágüzletben dolgozom eladóként. Szeretem a munkámat, de gyakran előfordul, hogy jó pár óráig nem jön vevő. Egy nap eldöntöttem, hogy ilyenkor megpróblom az üzletet egy kicsit csinosítani, díszíteni. Az ötelteimből aztán indítotam egy blogot. Persze, szigorúan álnéven, nem akartam, hogy a főnököm megtudja, másra is van energiám a munka mellett. Nem sokkal később azonban kiderült, de a főnököm reakciója teljesen más volt, mint amire számítottam. Nagyon lelkes lett, bátorított, hogy folytassam a blogot, sőt, arra is megkért, hogy a többi üzletének a berendezéséért is én feleljek. Szóval, tulajdonképpen előléptettek. Annyira belejöttem a dologba, hogy hétvégente már vállalok ismerősöknek kisebb lakberendezési munkákat is, és remélem, hamarosan belevághatok a saját kisvállalkozásomba is. Egyelőre még munka mellett, de ki tudja, mit hoz a jövő! 

Kinga (23)

Jegyvásárlás

 

Előadóink


Az álomjövő nem jön el magától! Ahhoz, hogy álmaink, vágyaink meg is valósulhassanak, tervezésre és aktív cselekvésre van szükség. Előadónk segít, hogy rálátást nyerj arra, milyen lépések szükségesek egy-egy komolyabb cél eléréséhez. Ezenkívül megtudhatod azt is, miért fontos, hogy legyen hosszú távú pénzügyi stratégiád, mit jelent a pénzügyi tudatosság és a pénzügyi intelligencia a személyes pénzügyeink területén. Választ kapsz arra a kérdésre is, hogy a nők tényleg kockázatkerülőbb befektetők-e. Mennyi hosszú távon a túlzott óvatosság ára? Hogyan használd jól a pénzpiaci szereplők szolgáltatásait és miért elengedhetetlenül fontosak a speciális női pénzügyi programok? 

Dr. Árvai Anita tízéves jogi pályafutást hagyott maga mögött, hogy megnyissa a saját éttermét, a Veganeeta Home-ot Balatonalmádiban. A döntésére egy komoly betegség és a vegán életmód is hatással volt. Ma már biztos benne, hogy így teljes az élete, és amellett, hogy sikeres üzletasszony, saját könyvet is ír, szerepelt a GLAMOUR Book exkluzív kiadványunkban is 2021-ben. Ismerd meg inspiráló történetét!

Ha makaron, akkor Chez Dodo, de ma már csodás francia, kézműves süteményeket is kóstolhatsz a Budapest belvárosában található üzletben. Szalai Dóra, a makaronmanufaktúra megálmodója magával ragadó, pozitív személyiség, és amit létrehozott, pontosan ezt az elbűvölő, ellenállhatatlan világot jeleníti meg. Sokat tanulhatsz tőle!

Ismerd meg a Creppy Palacsintaház étterem megálmodójának sikersztoriját; vállalkozása az elmúlt években az egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb egységgé feljlődött. A nevéhez fűződik a Creppy Franchise System, mely számos hazai és nemzetközi díjat is elnyert. 2019-ben beválasztották a világ legígéretesebb franchise rendszerei közé, a Nemzetközi Franchise Szövetségtől Las Vegasban vehette át a rangos elismerést. Hogyan épít palacsintabirodalmat? Megtudhatod!

Érdekel, hogyan tud a márkád növekedni egy kockázatitőke-befektető segítségével? Kíváncsi vagy olyan hazai és globális sikertörténetekre a divat világából, amik mögött egy intézményi befektető is állt? Hallgasd meg Dietrich Péter, a Hiventures Divat & Design tőkeprogram befektetési igazgatójának előadását arról, hogy milyen üzleti döntéseket érdemes meghozni annak érdekében, hogy márkád a leghatékonyabban tudjon skálázódni, és minél hamarabb kilépjen a nemzetközi piacra!

Minden vállalkozás életében vannak mérföldkövek, célkitűzések, a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a biztos pénzügyi háttér. Egy újabb fejlődési lépcső megugrásához időnként pénzügyi segítségre van szükség. Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója segítségével minden hasznos információt megtudhatsz a banki hitelekről, Pap Sára üzletasszony pedig a sikerei mellett a pénzügyi támogatással kapcsolatos tapasztalatait is megosztja veled.

Egy vállalkozás alapításához nem elég egy jó ötlet. Rengeteg előkészítéssel és tanulással jár, hogy megvalósíts egy sikeres üzletet. A vállalkozás elindítása után is fontos a fegyelem és a figyelem, hogy stabilan, fokozatosan tudjon fejlődni a céged. A kritikus első két évhez kapsz most öt nagyon hasznos tippet, hogy hosszú távon sikeres legyél! 

Két sikeres műsorvezető, akiknek fontos, hogy gondoskodjanak a jövőjükről. Hisznek az álmaikban, a tudásban, és a refelktorfényen kívül, de ahhoz kapcsolódóan, új területen egyengetik karrierjüket. Rebeka Kinda Clothing ruhamárkájával robbant be a divat világába, Ramóna pedig Mona Managment ügynökségével hazai hírességeket, influenszereket képvisel.

A vállalkozás céljának pontos kijelölése, valamint üzletasszonyként és magánemberként megfogalmazott céljaink összhangja fontos alapköve a vállalkozás hosszú távú működésének. Ha tudjuk, mit szeretnénk megvalósítani, láthatóvá válnak az irányok és a lehetőségeink. Nyitott szemmel és füllel járva észrevesszük azokat a tényezőket, melyek segítenek bennünket vállalkozói utunk során. Ha a fókuszt megtartjuk, láthatóvá és érthetővé válik számunkra az is, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre. Ezen a szemüvegen keresztül szeretném az előadásomban bemutatni, hogyan érdemes felkészülni a fejlesztési források, köztük az EU-s támogatások fogadására, és mivel tudunk ehhez kézzelfogható segítséget nyújtani a SEED Alapítvány részéről.

Gondol a jövődre! Intelligens nőként már most érdemes készülni a nyugdíjas éveidre. Szakértőnk elárulja, hogyan állj neki, hogyan teheted a pörgős éveid utáni pihenős időszakot felhőtlenné. A szakember praktikus segítséget nyújt, és segít az öngondoskodásban. Vajon az életkorodnak megfelelő szolgálati idővel rendelkezel? Vajon jelenleg mekkora nyugdíjra lennél jogosult, ha ezekkel a kondíciókkal dolgozol, takarékoskodsz tovább? Korai nyugdíjat tervezel? Hogyan sikerülhet?