Így hagytuk ott az alkamazotti mókuskereket, hogy saját vállalkozást indítsunk

Érezted már magad valaha alkalmazottként motiváció híján, túlterhelten és stresszesen az irodában este 18 óra után?  Elgondolkodtál már valaha azon, hogy megvalósítod az álmaid, létrehozol vagy felépítesz valamit? Hogy VÁLLALKOZÓ LESZEL? Mi igen!

 

Csenge és Réka, a Briefly.work alapítói megosztják élményeiket és tapasztalataikat az alkmazottból vállalkozóvá válás folyamatáról. Hogyan született meg a döntés, hogyan kezdtek bele, milyen kihívásokkal néztek szembe, milyen motivációik voltak és vannak, és mit tanácsolnak azoknak, akikben ott motoszkál az a bizonyos gondolat.

 

Hogyan született meg a döntés?

Először kollégák voltunk, majd barátok lettünk. Bár más irányba indultunk, időről időre kávézások és ebédek közben osztottuk meg egymással, hogyan alakul a karrierünk, merre tartunk, milyen céljaink vannak. A beszélgetések végére viszont mindig arra jutottunk, hogy szeretjük, amit csinálunk, a szakmánkat, de a körülményeket nem. Nem értük egyet a 40 órás munkahéttel, a 9-től 5-ig tartó munkanappal, a mókuskerékkel, sőt, érezzük, hogy van még bennünk valami…. Csinálnunk kéne valamit. Aztán egyszer csak megfogalmazódott: belevágunk, felépítünk valamit közösen. Na de mit?

 

Hogyan kezdtünk bele?

Írtunk egy hosszú listát. A legelső lépés az volt, hogy mindketten írtunk egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretünk, amelyek fontosan számunkra, amelyek foglalkoztatnak bennünket, amelyekkel törődünk, és amiben jók vagyunk.

Ekkor még fogalmunk sem volt arról, hogy mi lesz a vállalkozásunk, de abból indultunk ki, hogy kizárólag olyan dologgal szeretnénk foglalkozni, amit igazán szeretünk és összhangban van az alapvető értékeinkkel, ezért 100%-os szenvedéllyel tudunk majd csinálni. Majd kinyomtattuk a listát, kivagdostuk az egyes szavakat, összekevertük őket, majd különböző kombinációkat húztunk ki belőlük, és ötleteltünk. Csak kimondtuk, ami eszünkbe jutott. Például, hogy szuper lenne, ha könnyebb lenne alkalmazottból szabadúszóvá válni.

A listán volt természetesen a szabadúszás, a reklám, a kommunikáció de a Balaton, az Apple termékek, vagy az egészséges munka-magánélet egyensúly és az állatok örökbefogadása is.

 

TE hogyan kezdj bele?

Nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy miért szeretnél váltani. Ha csak azért, mert nem érzed jól magad a munkahelyeden, túlterhelt vagy, vagy csak elégedetlen vagy a fizetéseddel, akkor nem biztos, hogy a vállalkozás a legjobb megoldás. Mi sem tudtuk pontosan, hogy mire vágyunk, ezért egy ideig érlelgettük a döntést, megpróbáltunk befelé figyelni, hogy mi az, ami kialakulóban van bennünk, és mérlegeltük, hogy a vállalkozói lét nekünk való-e.

 

Javasoljuk, hogy tedd fel magadnak ezt a 3 kérdést mielőtt belevágsz:


- Folyamatosan csak ez jár a fejedben?

Mi jelenleg életünk legjobb mindennapjait éljük, de be kell valljuk, vállalkozónak lenni kemény feladat. Az éjszakába nyúló munkanapok és hétvégi megbeszélések, amikor úgy érezzük, hogy már nincs miből tölteltekezni, akkor csak egyetlen dolog tud segíteni, az a vízió, amiért belevágtunk, amit elképzeltünk magunknak, az, hogy tudjuk, merre tartunk. Egy kósza ötletbe ne vágj bele, de ha legbelül érzed azt, hogy az ötleted egy olyan misszód lehet, amiért képes vagy a határaidon is túl is teljesíteni, akkor viszont egy percet se várj tovább.

 

- Felkészültél arra, hogy meghúzd a nadrágszíjat?


A csúf igazsággal kell kezdenünk: nagyon kevés vállalkozás termel bevételt már az első hónapokban, és kevés startup képes több száz milliós befektetéseket bevonni, ami lehetővé tenné a magas fizetéseket az alapítók számára. Fel kell készülnöd arra, hogy nem feltétlenül vásárolhatsz dizjner ruhákat, olcsó repülőjegyeket kell keresned, és nem tudtok majd menő csapatépítőkre és vacsorákra menni. De ha bennünket kérdeztek, megéri, mert rengeteg más, különleges lehetőség nyílik meg ezáltal.


- Itt az idő!
Az igazság az, hogy nincs tökéletes időzítés.

Bár még nem vagyunk szülők, úgy gondoljuk, vállalkozást indítani hasonló dolog, mint gyereket vállalni - nincs tökéletes időzítés. Soha nem lesz olyan pont az életedben, amikor már minden kellő tapasztalattal rendelkezel, és nincs előtted más érdekes lehetőség, vagy kevesebb lenne a kockázat (mind pénzügyi, mind karrier a szempontjából), ami megkönnyítené a biztonságos alkalmazotti lét elhagyását.

Az előreláthatatlan idejű kemény munka, az alacsony fizetés garantált siker nélkül… Ez mindig is kemény döntés lesz.

De azt gondoljuk, van olyan időszak, amikor egy kicsit mégis könnyebb. Amikor igazán vágysz a változásra, vagy hónapok óta megszállottja vagy egy ötletnek; igazán jó jelek arra, hogy komolyan elgondolkodj azon, merre és hogyan tovább. Mindezek után pedig egyetlen dolog segít a döntésben: a Te belső hangod.

 

Egy évvel ezelőtt Csengével hallgattunk a belső hangunkra, és full-time alkalmazottból full-time vállalkozók lettünk. Belevágtunk a vállalkozásépítésbe úgy, hogy fogalmunk sem volt róla, hogyan kell egy céget vezetni, de hisszük, hogy a dolgokat nem csak egyféleképpen lehet csinálni. És bár hosszú utat kell még megtennünk ahhoz, hogy elérjük az összes célunkat, soha nem kérdőjelezzük azt a döntésünket, hogy kiléptünk az alkalmazotti létből, hogy létrehozzuk a Briefly-t, mert azóta minden nap tanulunk valami újat, és egy olyan közös célért dolgozunk, amellyel másoknak is segítünk. Ja, és még a hétfőket is szeretjük. :)Partnereink: