Így lett sikeres vállalkozó Tomán Szabina

Szeretnél kikerülni a mindennapi mókuskerékből, és valami olyasmit csinálni, ami motivál, és ami a szenvedélyed lesz? Akkor talán a saját vállalkozás indítása a legjobb dolog, amit tehetsz.

Ám akármennyire is jól hangzik a kötetlen munkaidő, és az, hogy „magad ura vagy”, mindennek természetesen vannak nehézségei. A tavalyi GLAMOUR Women of the Yearen az Év Vállalkozónője kategória nyertese, a rendkívül sikeres Toman Diet vezetője, Tomán Szabina meséli el a siker receptjét, és az esetleges buktatókról is beszélt nekünk.

Nem mindenkinek való a vállalkozói életforma, és ebben Szabina is megerősít. Elsődleges tanácsa, hogy „biztosan szükség lesz rá, hogy keményen dolgozz. Kell egy nagy adag szerencse is, hogy jókor legyél jó helyen, de közben észre kell venni a lehetőségeket, élni kell velük. Engem folyamatosan inspirál, és további fejlődésre ösztönöz az is, hogy látom, rengeteg embernek tudtam és tudok segíteni.” Mint mondja, „aki saját vállalkozást épít, szinte mindig dolgozik. Biztos vagyok benne, hogy többet, mint ha alkalmazott lenne. De jó hír, hogy ezt valószínűleg nem munkaként éli meg. Én sem így élem meg. Folyamatosan gondolkodom, töröm a fejem új fejlesztéseken, termékeken, ötleteken. Azt is figyelem, hogy ki mivel fogyott, milyen új diétás vagy életmód trendek vannak a világban. Ez szakmai ártalom. Egy kicsit mindenhol dolgozom, és ezt már elfogadtam. A saját vállalkozás ezzel jár. Aki ezt nem tudja elképzelni, inkább ne kezdjen bele.” Könnyű valakit a sikerein keresztül látni, és közben nem észrevenni azt a rendkívül kemény munkát, ami e mögött rejlik. Egy vállalkozás márpedig folyamatos fejlődés és tanulás is. „Vállalok mindent, amiben esetleg még fejlődhetek. Amikor elkezdtem, jó lett volna, ha nem vagyok kishitű. Ezzel csak saját magamnak okoztam stresszt az indulásnál. Bizonytalan voltam, hogy véghez tudom-e vinni, amit elterveztem. A munkahelyemen mutattam a 100%-ban magabiztos vezetőt, de emlékszem, hány álmatlan éjszakám telt kétségek között. Néha még ma is figyelmeztetnem kell magamat arra, hogy az én nevemet viseli a cég. Arra biztatok mindenkit, aki most kezdi el a saját vállalkozását: higgyen magában, úgy menni fog!

 

Tomán Szabina

1. Nekem a vállalkozás flow élményt nyújt. Fantasztikus dolog, amikor kitalálok valamit, azt továbbfejlesztjük, csomagolás készül hozzá, a piacra kerülés után a vásárlók elégedettek, és még pénzt is termelünk vele. Rendkívül inspiráltak az első visszaigazolások is a vendégektől. Ha ezt a bizonyos flow élményt megéled, akkor azt a vállalkozást csinálod, ami a hivatásod. Ezt fel kell ismerni!

2. Amióta a cégem működik, amit kitaláltunk, azt mindig véghez tudtuk vinni. Minden megadatott, amire szükség volt hozzá: ötlet, idő, csapat, gyár, arculat, büdzsé. Ez nyugalommal tölt el, és ez a nyugalom segít a jövőt is optimistán látni.

3. A sikerhez és munkához egy nagyon jó csapat is kell, és szerencsére nekem ez megvan. Nem vagyok egyedül, remek társaim és segítőim vannak.