Nőként is merj vállalkozni

A cégem (is) a gyermekem…
5 párhuzam az anyaság és a cégvezetés között

Nőként elboldogulni a férfiak által uralt vállalkozói világban, kihívásokkal kompromisszumokkal és izgalmakkal teli feladatot jelent.

Talán a sok kis női praktika mellett egy nagy előnyünk van a vállalkozó szerepben, hogy az anyaság, mint alapösztön a lényünkben van.

Miért is gondolom ezt?

Nézzük csak végig, amikor családalapításon gondolkodunk, mikre figyelünk, hogyan tervezünk.

1.     Párválasztás (üzlettárs keresése): keresünk egy társat, akiben megbízunk, akivel együtt tudunk fejlődni, akivel szoros kapcsolatban tudjuk a jövőnket és a mindennapjainkat elképzelni, akivel közös céljaink vannak.  A vállalkozás ugyanúgy, mint a család is - nagy többségben - nem „one man show”.

 

2.     Családtervezés (üzleti terv): megtervezzük, mikor szeretnénk gyermekeket, átgondoljuk a felelősségeket, mert szeretnénk Neki mindent megadni. Felkészülünk az érkezésére. Tervezgetjük a közös jövőt felkészülünk az új helyzetre.

A cégalapítást is megelőzi a tervezés a szervezés és a felkészülés, hiszen a hivatalos alapítást/és bejegyzést követően már felelősségünk és kötelességeink vannak. Mielőtt belevágunk a hivatalos cégalapításba ezeket az előkészítő folyamatokat mindenképpen érdemes alaposan átgondolni megtervezni és stabil alapot biztosítani.

3.     Gyermek születése (cégalapítás): A születés után az első időszakban elengedhetetlen a folyamatos jelenlétünk. Feladjuk érte a szabadidőnket, kezdetben a barátainkra, ismerőseinkre is kevesebb időnk marad. De, látjuk ahogy fejlődik, önállósodik a befektetett energiánk és időnkkel arányosan.

A frissen alapított cég is rengeteg figyelmet és időt igényel. Az első/második és a befektetés  időszaka,  ezért folyamatosan dolgoznunk kell, mert egy jól átgondolt üzletviteli strúktura és folyamat kialakítása később meghozza gyümölcsét.

Mind a két esetben legyünk következetesek és agilisak, mert akkor nem lesz később félreértés.

 

4.     Növekedés/fejlődés (humán erőforrás bővítés): Miután az önállósága egyre nagyobb és egyre jobban ismeri a világot, lassan rá merjük bízni Őt a képzett szakemberekre (vagy rokonokra), hogy ismét legyen időnk magunkra, hogy frissen új inspirációkkal tanulással tudjuk minél jobban segíteni személyiségének fejlődésében.

 

A vállalkozás fejlődése is hasonló hiszen, ha megvan a stabil alap és a szuper csapat jöhetnek az ügyfelek és a nagyobb projektek. Ha ügyesek vagyunk és jól terveztünk, új csapattagok is kellenek. Nézzük meg, hogy mely terület kapacitását kell bővítenünk és oda keressünk egy szakembert. (Lehetőleg jobban értsen a rá bízott feladathoz, mint mi, hiszen így tudjuk fejleszteni a céget.)  Mi legyünk jó írányítók és ezen a területen képezzük magunkat FOLYAMATOSAN!

 

5.     Barátok/megváltozott élethelyzet és érdeklődési kör: Egyre inkább olyan közösségekkel, barátokkal veszed fel a kapcsolatot, ahol szintén fiatal anyukák, apukák vannak, akiktől a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseidre tudsz gyakorlatias választ kapni, hiszen valószínű már kerültek hasonló szituációba, vagy éppen abban vannak. Ezek többségére általában nem lehet a könyvekből választ kapni.

Így vannak ezzel a vállalkozással bíró vagy cégvezető nők is. Véleményt csak olyantól tudunk kérni, aki már volt hasonló szituációban és érti a problémáinkat.

Ha céged van, ilyen közösség a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, hiszen itt többségében olyan saját céggel rendelkező fiatalok vannak – legyen az KKV, vagy nagyobb vállalkozás - akikkel megoszthatod sikereidet és tanácsot tudsz kérni, ha elakadsz, hiszen ők milyen kihívással küzdesz és valószínűleg hasonló szituációban már ők is voltak.

Akár céget alapítasz, akár gyermeket vállalsz tudnod kell azt, hogy mind a kettő nagy felelőséggel és lemondásokkal jár, viszont ha elhivatottan csinálod, meglátod benne a sikereidet, büszke leszel rá és örömödet leled benne!

No comments


Leave a comment

 

Előadóink


Az álomjövő nem jön el magától! Ahhoz, hogy álmaink, vágyaink meg is valósulhassanak, tervezésre és aktív cselekvésre van szükség. Előadónk segít, hogy rálátást nyerj arra, milyen lépések szükségesek egy-egy komolyabb cél eléréséhez. Ezenkívül megtudhatod azt is, miért fontos, hogy legyen hosszú távú pénzügyi stratégiád, mit jelent a pénzügyi tudatosság és a pénzügyi intelligencia a személyes pénzügyeink területén. Választ kapsz arra a kérdésre is, hogy a nők tényleg kockázatkerülőbb befektetők-e. Mennyi hosszú távon a túlzott óvatosság ára? Hogyan használd jól a pénzpiaci szereplők szolgáltatásait és miért elengedhetetlenül fontosak a speciális női pénzügyi programok? 

Dr. Árvai Anita tízéves jogi pályafutást hagyott maga mögött, hogy megnyissa a saját éttermét, a Veganeeta Home-ot Balatonalmádiban. A döntésére egy komoly betegség és a vegán életmód is hatással volt. Ma már biztos benne, hogy így teljes az élete, és amellett, hogy sikeres üzletasszony, saját könyvet is ír, szerepelt a GLAMOUR Book exkluzív kiadványunkban is 2021-ben. Ismerd meg inspiráló történetét!

Ha makaron, akkor Chez Dodo, de ma már csodás francia, kézműves süteményeket is kóstolhatsz a Budapest belvárosában található üzletben. Szalai Dóra, a makaronmanufaktúra megálmodója magával ragadó, pozitív személyiség, és amit létrehozott, pontosan ezt az elbűvölő, ellenállhatatlan világot jeleníti meg. Sokat tanulhatsz tőle!

Ismerd meg a Creppy Palacsintaház étterem megálmodójának sikersztoriját; vállalkozása az elmúlt években az egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb egységgé feljlődött. A nevéhez fűződik a Creppy Franchise System, mely számos hazai és nemzetközi díjat is elnyert. 2019-ben beválasztották a világ legígéretesebb franchise rendszerei közé, a Nemzetközi Franchise Szövetségtől Las Vegasban vehette át a rangos elismerést. Hogyan épít palacsintabirodalmat? Megtudhatod!

Érdekel, hogyan tud a márkád növekedni egy kockázatitőke-befektető segítségével? Kíváncsi vagy olyan hazai és globális sikertörténetekre a divat világából, amik mögött egy intézményi befektető is állt? Hallgasd meg Dietrich Péter, a Hiventures Divat & Design tőkeprogram befektetési igazgatójának előadását arról, hogy milyen üzleti döntéseket érdemes meghozni annak érdekében, hogy márkád a leghatékonyabban tudjon skálázódni, és minél hamarabb kilépjen a nemzetközi piacra!

Minden vállalkozás életében vannak mérföldkövek, célkitűzések, a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a biztos pénzügyi háttér. Egy újabb fejlődési lépcső megugrásához időnként pénzügyi segítségre van szükség. Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója segítségével minden hasznos információt megtudhatsz a banki hitelekről, Pap Sára üzletasszony pedig a sikerei mellett a pénzügyi támogatással kapcsolatos tapasztalatait is megosztja veled.

Egy vállalkozás alapításához nem elég egy jó ötlet. Rengeteg előkészítéssel és tanulással jár, hogy megvalósíts egy sikeres üzletet. A vállalkozás elindítása után is fontos a fegyelem és a figyelem, hogy stabilan, fokozatosan tudjon fejlődni a céged. A kritikus első két évhez kapsz most öt nagyon hasznos tippet, hogy hosszú távon sikeres legyél! 

Két sikeres műsorvezető, akiknek fontos, hogy gondoskodjanak a jövőjükről. Hisznek az álmaikban, a tudásban, és a refelktorfényen kívül, de ahhoz kapcsolódóan, új területen egyengetik karrierjüket. Rebeka Kinda Clothing ruhamárkájával robbant be a divat világába, Ramóna pedig Mona Managment ügynökségével hazai hírességeket, influenszereket képvisel.

A vállalkozás céljának pontos kijelölése, valamint üzletasszonyként és magánemberként megfogalmazott céljaink összhangja fontos alapköve a vállalkozás hosszú távú működésének. Ha tudjuk, mit szeretnénk megvalósítani, láthatóvá válnak az irányok és a lehetőségeink. Nyitott szemmel és füllel járva észrevesszük azokat a tényezőket, melyek segítenek bennünket vállalkozói utunk során. Ha a fókuszt megtartjuk, láthatóvá és érthetővé válik számunkra az is, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre. Ezen a szemüvegen keresztül szeretném az előadásomban bemutatni, hogyan érdemes felkészülni a fejlesztési források, köztük az EU-s támogatások fogadására, és mivel tudunk ehhez kézzelfogható segítséget nyújtani a SEED Alapítvány részéről.

Gondol a jövődre! Intelligens nőként már most érdemes készülni a nyugdíjas éveidre. Szakértőnk elárulja, hogyan állj neki, hogyan teheted a pörgős éveid utáni pihenős időszakot felhőtlenné. A szakember praktikus segítséget nyújt, és segít az öngondoskodásban. Vajon az életkorodnak megfelelő szolgálati idővel rendelkezel? Vajon jelenleg mekkora nyugdíjra lennél jogosult, ha ezekkel a kondíciókkal dolgozol, takarékoskodsz tovább? Korai nyugdíjat tervezel? Hogyan sikerülhet?